Składniki:
Brokuły (świeże lub mrożone), 5 jajek ugotowanych na twardo, 5 średnich pomidorów, szklanka jogurtu naturalnego, czosnek, majonez, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Brokuły wrzucić na 5 minut do posolonej gotującej wody (mrożone na 10 min - ważne, by zachowały kruchość), ostudzić, podzielić na mniejsze części, jajka pokroić na ćwiartki, pomidory w ósemki. Układać warstwami. Przygotować sos: połączyć jogurt naturalny z 5 łyżkami majonezu, wcisnąć 5 ząbków czosnku, dodać sól i pieprz. Zalać sosem i gotowe!! Wyśmienite do mięsa z grilla!
Jak podawać?
W dużej, najlepiej szklanej misce.
Uwagi:
Uważać, żeby brokuły się nie rozgotowały, bo miękkie nie są tak smaczne.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Soll |