Dorsz zapiekany w sosie szafranowym

Przepis kulinarny

Składniki:

50 dag płatów dorsza, niepełna szklanka śmietany, 3 łyżki mąki pszennej, 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej, cytryna, 2 łyżki przyprawy Delikat do mięsa, łyżeczka bazylii lub oregano, mała łyżeczka (do kawy) szafranu lub kurkumy, olej do smażenia, sól

Jak przyrządzić?

Rybę umyć, pokroić na porcje, posolić, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami (oprócz szafranu). Pozostawić na noc w lodówce. Następnie obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki ostudzonej przegotowanej wody, pozostałą mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranem. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiekać około 20 min.

Jak podawać?

Podawać z białym lub brązowym ryżem i surówką ze słodkiej bądź kwaszonej kapusty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje20
Kaloryczność100 g - 135 kcal
Przybliżony koszt30 zł
Autorsylwia

Dorsz zapiekany w sosie szafranowym: Podobne przepisy

Dorsz zapiekany w sosie szafranowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy