Składniki:
50 dag płatów dorsza, niepełna szklanka śmietany, 3 łyżki mąki pszennej, 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej, cytryna, 2 łyżki przyprawy Delikat do mięsa, łyżeczka bazylii lub oregano, mała łyżeczka (do kawy) szafranu lub kurkumy, olej do smażenia, sól
Jak przyrządzić?
Rybę umyć, pokroić na porcje, posolić, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami (oprócz szafranu). Pozostawić na noc w lodówce. Następnie obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki ostudzonej przegotowanej wody, pozostałą mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranem. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiekać około 20 min.
Jak podawać?
Podawać z białym lub brązowym ryżem i surówką ze słodkiej bądź kwaszonej kapusty.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | 100 g - 135 kcal |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | sylwia |