Składniki:
Świeża ryba (według uznania), 1 duży seler, 1 duża pietruszka, 2 cebule, 2 duże marchewki, świeże szparagi
Jak przyrządzić?
Rybę umyć i delikatnie osolić. Seler, pietruszkę, marchew zetrzeć na tarce do jarzyn, cebulę pokroić w plastry, warzywa wymieszać i obłożyć nimi rybę. Najlepiej pozostawić tak na conajmniej jedną dobę, aby ryba wchłonęła dobrze zapach warzyw. Przed włożeniem jej do parowaru należy oczyścić ją z warzyw. Obok poukładać świeże szparagi. Można też wykorzystać inne warzywa, jeżeli ktoś nie lubi szparagów. Warzywa należy ułożyć obok ryby lub udusić z odrobiną masła.
Potrzebne przybory:
Potrawę można przygotować w parowarze bądź upiec ją w rękawie kucharskim w piekarniku - czas przygotowania się nie zmienia.
Uwagi:
Po wyjęciu rybę i szparagi można delikatnie polać roztopionym masełkiem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Beata |