Surówka do ryby

... tu przede wszystkim o wyśmienitych rybach, które możemy wykorzystać nie tylko w formie przystawki czy jako dodatku do śniadania, ale także jako główny składnik obiadu. W jaki sposób tego dokonać ... ? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, ...

dawno temu

Jedzenie ryb

... W naszej codziennej diecie powinny zajmować jedną z czołowych pozycji... a jednak często o nich zapominamy. Korzyści ze spożywania ryb jest sporo, czy wiecie jakie są najczęściej wymieniane? Jeśli nie - najwyższa pora poznać te najważniejsze. ...

dawno temu

Ryba po wiejsku - prosto i oryginalnie

... Jeśli przepadasz za rybami, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest dość prosty, ale jednocześnie, dzięki tajemniczym składnikom, wyjątkowy. Na pewno nigdy wcześniej nie jadłaś tak przygotowanej ryby. Możesz ją podać podczas ...

dawno temu

Ryby zimą i o każdej porze

... Dawniej ryby były podstawą jadłospisu i często gościły na naszych stołach. W dużej mierze wpływała na to cena, była znacznie niższa od mięsa. Dziś spożycie ryb jest mniejsze, bo i cena znacznie wzrosła, a na rynku pojawiło się dużo więcej ...

dawno temu

Danie lekkostrawne - klopsiki z ryby

... Danie lekkostrawne nie musi być wcale obrzydliwe. Wystarczy trochę się postarać i można stworzyć coś pysznego, co jednocześnie nie będzie zbytnio obciążało przewodu pokarmowego. Klopsiki z ryby są tego najlepszym przykładem. Sama spróbuj. ... ...

dawno temu

Ryba w sosie koperkowym

... Ryby znane są ze swoich szczególnych właściwości. Wspomagają rozwój dziecka i wzmacniają jego układ odpornościowy. Jak często przyrządzasz dania rybne dla swojego dziecka? Sprawdź, jak przyrządzić rybę w sosie koperkowym. ... Ryby znane są ze ...

dawno temu

Pokochaj zielone warzywa

...   Niektóre z warzyw mogą nas odrzucać – wyglądem, zapachem lub smakiem. Do takich warzyw zaliczają się między innymi brokuły, brukselka, groszek nieraz nawet kalafior. Warto jednak je polubić i często jeść, bo dostarczają organizmowi dużo ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Ryby – recepta na zdrowie

...   Ryby obfitują w kwas tłuszczowy Omega-3, dzięki czemu wpływają pozytywnie na naszą odporność i zdrowie. Tym samym mogą wpływać na polepszenie nastroju, obniżają poziom cholesterolu, chronią też przed chorobami zapalnymi.   ... Ryby obfitują w ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... kolejności otrzymują owoce i wybrane warzywa, które są bogatym źródłem witamin i wartościowych składników mineralnych. Istotne jest zatem, by już od najmłodszych lat zachęcać dziecko do spożywania warzyw, by mogły one towarzyszyć dzieciom w ich ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy ... się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ...

dawno temu

Warzywa w mleku kokosowym (danie tajskie)

... godziny. Przedstawiony tu przepis jest najlżejszą wersją tego dania. Można je urozmaicić i uczynić bardziej sytym, dodając oprócz warzyw krewetki lub cieniutko pokrojone mięso. Oczywiście można też eksperymentować z wieloma innymi warzywami, jak ...

dawno temu

Jakie ryby jeść, a jakich unikać? Na czarnej liście m.in. TOKSYCZNY TUŃCZYK

... Dietetycy zalecają spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Nie wszystkie jednak są dla nas zdrowe. ... Dietetycy zalecają spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Najistotniejszymi składnikami, decydującymi o wartości odżywczej ryb jest zawartość kwasów ...

dawno temu

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

... Dzieci nie znoszą warzyw i zawsze zostawiają je na talerzu. Argument, że warzywa są zdrowe i wydłużają życie, to marna karta przetargowa dla np. czterolatka. Wyrabianie nawyku jedzenia warzyw ... to szczególnie karkołomne zadanie dla rodziców. ...

dawno temu

Warzywa z grilla

... grilla, są pieczone na nim warzywa. W jaki sposób je przygotować? Które z nich sprawdzają się na ruszcie najlepiej? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać odpowiedzi na te i inne pytania. ... grilla, są pieczone na ...

dawno temu

Jak wybrać dobrą RYBĘ? Niebezpieczne takie gatunki jak tuńczyk czy panga

... Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. ... Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Dlatego powinniśmy jeść je przynajmniej raz w tygodniu. Najzdrowsze są ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... Ten kulinarny rytuał polega na zanurzeniu owoców lub warzyw na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich w zimnej wodzie. Choć nie każdy o tym pamięta, to taka czynność znacznie ... się przed zamrożeniem danego produktu, ...

dawno temu

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Naukowcy odkryli zaskakującą korzyść wynikającą z jedzenia ryb

... Jeżeli do tej pory raczej unikałaś ryb, to prawdopodobnie zmieni się to, gdy przeczytasz ten artykuł. Istnieją bowiem zaskakujące korzyści wynikające z obecności w diecie kwasów tłuszczowych omega-3, których bogatym źródłem są właśnie ryby. ...

dawno temu

Ryba duszona w śmietanie

... Ryba duszona w śmietanie to świetny przepis dla wszystkich, którzy zupełnie nie mają czasu na gotowanie. Zrobienie tego smacznego dania nie wymaga żadnego wysiłku i trwa dosłownie kilka minut ... . Krok 6 Ryba duszona w śmietanie jest już ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... Zimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin. Wprawdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, ale mrożonych mamy pod dostatkiem. Jeśli zastanawiasz się co można z nimi ... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod ...

dawno temu

Zielone warzywa ważne podczas diety

...   Dla niektórych sama myśl o jedzeniu takich zielonych warzyw jak np. brokuł, brukselki, groszku, czy kalafiora budzi obrzydzenie. Jednak warto wiedzieć, że dostarczają one organizmowi dużo witamin, są zdrowe i świetnie uzupełniają dietę. Więc ...

+ Pokaż więcej