Jakie ryby jeść, a jakich unikać? Na czarnej liście m.in. TOKSYCZNY TUŃCZYK

Dietetycy zalecają spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Nie wszystkie jednak są dla nas zdrowe.

Dietetycy zalecają spożycie 2–3 porcji ryb tygodniowo. Najistotniejszymi składnikami, decydującymi o wartości odżywczej ryb jest zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA 3. Kwasy te m.in obniżają ciśnienie krwi, wpływają pozytywnie na rozwój i pracę mózgu, skórę oraz obniżają stężenie cholesterolu. Nie wszystkie ryby są jednak zdrowe.

Które z nich można jeść nie obawiając się jednocześnie o swoje zdrowie?

W naszej codziennej diecie powinniśmy unikać ryb dużych, czyli na przykład dużych ilości tuńczyka, rekina czy miecznika. To są takie ryby, które długo żyją, są drapieżne, a przez to gromadzą dużą ilość związków toksycznych - tłumaczy specjalistka od żywienia.

Źródło: Newsrm.tv

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Coś dla fanów PIKANTNYCH dodatków. Szybki sos do przekąsek i mięsa Nie jedz ich jeszcze przez PONAD MIESIĄC! NOWALIJKI mogą szkodzić zdrowiu Lifting twarzy BEZ SKALPELA. Wystarczy własna tkanka tłuszczowa Przyczyny braku ochoty na seks po porodzie 8 milionów Polaków ma ZABURZENIA PSYCHICZNE „Kochani rodzice, przyślijcie pieniądze”. Co zrobić, gdy dziecko wydało wszystko na wakacjach? Tak wygląda najbrzydszy pies świata Mocne słowa CONCHITY WURST. "Wiele lat zajęło mi zrozumienie, że to społeczeństwo popełnia błąd" Producent „Celebrity Splash” pod wrażeniem JEDNONOGIEGO uczestnika! Jak ocenił innych? Jeden napis podpowie, że OKULARY PRZECIWSŁONECZNE są bezpieczne Polki nie potrafią się odchudzać? Dlaczego diety nie działają? Działa przeciwstresowo, obniża cholesterol. Zażywaj magnez