Jakie ryby jeść, a jakich unikać? Na czarnej liście m.in. TOKSYCZNY TUŃCZYK

Dietetycy zalecają spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Nie wszystkie jednak są dla nas zdrowe.

Dietetycy zalecają spożycie 2–3 porcji ryb tygodniowo. Najistotniejszymi składnikami, decydującymi o wartości odżywczej ryb jest zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA 3. Kwasy te m.in obniżają ciśnienie krwi, wpływają pozytywnie na rozwój i pracę mózgu, skórę oraz obniżają stężenie cholesterolu. Nie wszystkie ryby są jednak zdrowe.

Które z nich można jeść nie obawiając się jednocześnie o swoje zdrowie?

W naszej codziennej diecie powinniśmy unikać ryb dużych, czyli na przykład dużych ilości tuńczyka, rekina czy miecznika. To są takie ryby, które długo żyją, są drapieżne, a przez to gromadzą dużą ilość związków toksycznych - tłumaczy specjalistka od żywienia.

Źródło: Newsrm.tv

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ukryj komentarze

Autor:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Savoir-vivre przy wielkanocnym stole. Dlaczego MAŁŻEŃSTWA NIE POWINNY siedzieć razem? Majewski do szefa Polsatu: "SŁONECZKO.." O co tak prosił? Zbyt KRÓTKI SEN powodem poważnych zaburzeń Anna Komorowska: "Na trudne sytuacje nasza rodzina jest idealna!" Niewiarygodny strzał z łuku stopami. Jej partner ani drgnął Natalia Siwiec pozuje w TUTORIALU MAKIJAŻOWYM Tak powstaje jeden z najbardziej ekskluzywnych trunków świata Tak wygląda najbrzydszy pies świata Pozbądź się TOKSYN. Proste i tanie sposoby dostępne w każdej kuchni Drogocenne właściwości KASZY. Jej kaloryczność po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie Pijesz WODĘ prosto z BUTELKI? To poważny błąd Jemy jej więcej niż kiedyś. Ta żywność ZMIENIA METABOLIZM i powoduje otyłość