Jakie ryby jeść, a jakich unikać? Na czarnej liście m.in. TOKSYCZNY TUŃCZYK

Dietetycy zalecają spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Nie wszystkie jednak są dla nas zdrowe.

Dietetycy zalecają spożycie 2–3 porcji ryb tygodniowo. Najistotniejszymi składnikami, decydującymi o wartości odżywczej ryb jest zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA 3. Kwasy te m.in obniżają ciśnienie krwi, wpływają pozytywnie na rozwój i pracę mózgu, skórę oraz obniżają stężenie cholesterolu. Nie wszystkie ryby są jednak zdrowe.

Które z nich można jeść nie obawiając się jednocześnie o swoje zdrowie?

W naszej codziennej diecie powinniśmy unikać ryb dużych, czyli na przykład dużych ilości tuńczyka, rekina czy miecznika. To są takie ryby, które długo żyją, są drapieżne, a przez to gromadzą dużą ilość związków toksycznych - tłumaczy specjalistka od żywienia.

Źródło: Newsrm.tv

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Przełomowe urządzenie w dziedzinie kosmetologii. SKANUJE TWARZ, by pomóc kobietom Co tak naprawdę MYŚLĄ MĘŻCZYŹNI? Męska płodność jest CORAZ GORSZA? Sekrety DOMOWEGO ROSOŁU. Tylko dzięki nim uzyskasz najlepszy smak Owoce tylko do południa i dużo węglowodanów. Dietetyk zdradza sekret dobrej diety Poranne ćwiczenia na czczo to błąd. KONRAD GACA obala mity Poświęciły pustelnicze życie dla... konfitur. Niezwykła historia polskich sióstr Tradycyjne suplementy to przeszłość. Nowa receptura działa już po kilku minutach Jakie PIECZYWO jest najzdrowsze? Zobacz, jak to sprawdzić Od urodzenia NIE MA RĄK. Pokazał, jak się goli Internauci oszaleli na punkcie małej tancerki. Rusza się jak prawdziwa diwa Staruszkowie udowodnili, że na marzenia nigdy nie jest za późno!