Jakie ryby jeść, a jakich unikać? Na czarnej liście m.in. TOKSYCZNY TUŃCZYK

Dietetycy zalecają spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Nie wszystkie jednak są dla nas zdrowe.

Dietetycy zalecają spożycie 2–3 porcji ryb tygodniowo. Najistotniejszymi składnikami, decydującymi o wartości odżywczej ryb jest zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA 3. Kwasy te m.in obniżają ciśnienie krwi, wpływają pozytywnie na rozwój i pracę mózgu, skórę oraz obniżają stężenie cholesterolu. Nie wszystkie ryby są jednak zdrowe.

Które z nich można jeść nie obawiając się jednocześnie o swoje zdrowie?

W naszej codziennej diecie powinniśmy unikać ryb dużych, czyli na przykład dużych ilości tuńczyka, rekina czy miecznika. To są takie ryby, które długo żyją, są drapieżne, a przez to gromadzą dużą ilość związków toksycznych - tłumaczy specjalistka od żywienia.

Źródło: Newsrm.tv

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Krwisty czy dobrze wysmażony? Jak przygotować idealny STEK Jedz truskawki. Wzmacniają odporność, chronią od wolnych rodników Jak KARAĆ I NAGRADZAĆ dziecko? O wpływie klapsów na psychikę Chirurgiczny sposób na MŁODY WYGLĄD? Lekarze ostrzegają przed zagrożeniem dla GAŁEK OCZNYCH Odpowiedni pies do małego mieszkania. Czym kierować się przy wyborze? Ma 93 lata, przeszła operację mózgu i właśnie pobiła REKORD NA SIŁOWNI! Przepis na długowieczność? Posłuchajcie 91-LATKA! Komosa ryżowa i amarantus, czyli pseudozboża „Kochani rodzice, przyślijcie pieniądze”. Co zrobić, gdy dziecko wydało wszystko na wakacjach? Jak zadbać o stopy latem? Te błędy pięlęgnacyjne niszczą je najbardziej Podstępny nowotwór. Przebiega bezobjawowo, bardzo często kończy się śmiercią Jak powstają CZEKOLADOWE JAJKA?