Drogocenne właściwości KASZY. Jej kaloryczność po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie

To niezbędny element w diecie kobiet i osób dbających o linię.

Kasza to jeden z najbardziej wartościowych posiłków. Jest cennym źródłem białka, a popiół w niej występujący zawiera substancje mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas czy wapń. Najbardziej wartościowa będzie kasza z całych ziaren, gdyż nie zostaje pozbawiona najzdrowszej swojej części – warstwy aleuronowej.

Kasza powinna być też stałym elementem diety kobiet, gdyż jest bogata w lizynę, aminokwasy siarkowe, leucynę i fenyloalaninę. Pomagają one zwalczać opryszczkę, regulować cykl miesiączkowy, wspomagają odchudzanie i laktację. Osobom nietolerującym glutenu poleca się kaszę jaglaną.

Kupując kaszę, wybieraj tę niepaloną, bo proces ten zmniejsza ilość przeciwutleniaczy. Ciekawostką dla dbających o linię będzie fakt, że kaloryczność produktu po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie.

Źródło: TVN Style/x-news

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

92-letnia rekordzistka w MARATONACH. Kilkadziesiąt kilometrów to dla niej nie problem Te nasiona leczą imponującą liczbę różnorodnych dolegliwości. Wystarczy zalać je wodą lub uprażyć Polska rodzina sprowadziła ją do Polski. Niezwykła historia 19-latki z Kenii Okuliści ostrzegają: Polacy widzą coraz gorzej! Oto nowa piramida żywieniowa. To, co było niepolecane, teraz jest podstawą diety Tak powstaje jeden z najbardziej ekskluzywnych trunków świata One zdradzają twój prawdziwy wiek. Jak zapobiegać powstawaniu zmarszczek na szyi i dekolcie? Przyczyny braku ochoty na seks po porodzie Oto, co dzieje się w płucach palacza! Eksperyment fizyka i... Marcina Prokopa Lekarze ostrzegają: antykoncepcja hormonalna niesie duże ryzyko poważnej choroby Ich historia obiegła cały świat. To małżeństwo ma aż 100 WNUCZĄT! Ile wydajemy na dziecko? Najwięcej rodzice pociech w wieku 10–12 lat Ten błąd może kosztować zdrowie. Z czym nie należy łączyć GREJPFRUTA? Ameryka ją znienawidziła. Co stało się z "matką chrzestną ateizmu"? Szkolny poziom jej nie odpowiadał. Uczy dzieci w domu, a efekt jest zdumiewający Wielkie oszustwo producentów. „Light” bardziej kaloryczne niż zwykłe produkty Średnio 5 kilogramów TOKSYN I ZŁOGÓW w ludzkim organizmie. Jak się ich pozbyć? Tak powstaje żywność z puszki. Testerzy smaku co dwie godziny sprawdzają produkcję Domowe sposoby na pozbycie się CELLULITU Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI Łagodzi ból, koryguje wady postawy. Wszystko o KINESIOTAPINGU Danuta Wałęsa zachęca kobiety do rodzenia dzieci! W ciąży nie rezygnuj ze sportu. Jednak pewne aktywności mogą być niebezpieczne Napis „bez konserwantów” to tylko chwyt marketingowy. Wybierając sok, patrz na kolor