Drogocenne właściwości KASZY. Jej kaloryczność po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie
To niezbędny element w diecie kobiet i osób dbających o linię.
Kasza to jeden z najbardziej wartościowych posiłków. Jest cennym źródłem białka, a popiół w niej występujący zawiera substancje mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas czy wapń. Najbardziej wartościowa będzie kasza z całych ziaren, gdyż nie zostaje pozbawiona najzdrowszej swojej części – warstwy aleuronowej.
Kasza powinna być też stałym elementem diety kobiet, gdyż jest bogata w lizynę, aminokwasy siarkowe, leucynę i fenyloalaninę. Pomagają one zwalczać opryszczkę, regulować cykl miesiączkowy, wspomagają odchudzanie i laktację. Osobom nietolerującym glutenu poleca się kaszę jaglaną.
Kupując kaszę, wybieraj tę niepaloną, bo proces ten zmniejsza ilość przeciwutleniaczy. Ciekawostką dla dbających o linię będzie fakt, że kaloryczność produktu po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie.
Źródło: TVN Style/x-news
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze