Drogocenne właściwości KASZY. Jej kaloryczność po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie

To niezbędny element w diecie kobiet i osób dbających o linię.

Kasza to jeden z najbardziej wartościowych posiłków. Jest cennym źródłem białka, a popiół w niej występujący zawiera substancje mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas czy wapń. Najbardziej wartościowa będzie kasza z całych ziaren, gdyż nie zostaje pozbawiona najzdrowszej swojej części – warstwy aleuronowej.

Kasza powinna być też stałym elementem diety kobiet, gdyż jest bogata w lizynę, aminokwasy siarkowe, leucynę i fenyloalaninę. Pomagają one zwalczać opryszczkę, regulować cykl miesiączkowy, wspomagają odchudzanie i laktację. Osobom nietolerującym glutenu poleca się kaszę jaglaną.

Kupując kaszę, wybieraj tę niepaloną, bo proces ten zmniejsza ilość przeciwutleniaczy. Ciekawostką dla dbających o linię będzie fakt, że kaloryczność produktu po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie.

Źródło: TVN Style/x-news

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Zarabiają nawet 40 tysięcy miesięcznie! Tak pracują POLSCY MĘŻCZYŹNI na telefon Zapomniana metoda wraca do łask. Wszystko o leczeniu PIJAWKAMI „Najbardziej zmysłowo pachnie kobieta, która nie myje się codziennie”. Jak odbieramy zapachy? Swędzenie ustanie natychmiast. Zobacz niezawodny sposób na przykre objawy ukąszeń Zawierają te same substancje, co kostki toaletowe. Wszystko o NAPOJACH GAZOWANYCH Tak szkolą muzułmańskie kobiety. Rosyjska reporterka dotarła do źródeł Zawał serca, udar, impotencja. Oto skutki choroby objawiającej się chrapaniem Jak zaoszczędzić na weselu? Jest prosty sposób! Wykorzystał rentgen do stworzenia ARTYSTYCZNYCH FOTOGRAFII Jak nauczyć się asertywności? Najlepszy jest amerykański sposób "na kanapkę" Leczenie cellulitu zależne jest od jego fazy. Sprawdź, jak rozpoznać, którą mamy Kiedy kosmetyk nie nadaje się już do użycia? Liczy się data otwarcia opakowania