Drogocenne właściwości KASZY. Jej kaloryczność po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie

To niezbędny element w diecie kobiet i osób dbających o linię.

Kasza to jeden z najbardziej wartościowych posiłków. Jest cennym źródłem białka, a popiół w niej występujący zawiera substancje mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas czy wapń. Najbardziej wartościowa będzie kasza z całych ziaren, gdyż nie zostaje pozbawiona najzdrowszej swojej części – warstwy aleuronowej.

Kasza powinna być też stałym elementem diety kobiet, gdyż jest bogata w lizynę, aminokwasy siarkowe, leucynę i fenyloalaninę. Pomagają one zwalczać opryszczkę, regulować cykl miesiączkowy, wspomagają odchudzanie i laktację. Osobom nietolerującym glutenu poleca się kaszę jaglaną.

Kupując kaszę, wybieraj tę niepaloną, bo proces ten zmniejsza ilość przeciwutleniaczy. Ciekawostką dla dbających o linię będzie fakt, że kaloryczność produktu po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie.

Źródło: TVN Style/x-news

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Młodzi rodzice odetchną z ulgą? Te pieluchy są suche nawet 12 godzin! AGATA MŁYNARSKA zaliczyła wpadkę na wizji. Sama się z siebie śmiała! Rewolucyjna metoda odmieni życie CUKRZYKÓW. Jej autorami są Polacy! Magnetyczne kulki doprowadziły dziecko do SEPSY Siostra Beyonce POBIŁA JAY-Z! Trening TABATY szybko wysmukli ciało. Wystarczą 4 minuty dziennie! Sekretna misja księdza Jana. Zbiera KOBIECĄ BIELIZNĘ W jego składzie znajdziesz nawet WODOROSTY. Tak oszukują nas producenci W trakcie grypy nie rezygnuj z KARMIENIA PIERSIĄ. Jest ważny powód Wzruszająca historia NIEWIDOMEGO PSA PRZYSTOJNY PRZESTĘPCA podbija serca internautek Janusz Józefowicz: „Ojcostwo jest trudniejsze niż macierzyństwo”