Pozbądź się TOKSYN. Proste i tanie sposoby dostępne w każdej kuchni
Wystarczy 10 dni, by oczyścić organizm.
Błonnik i przeciwutleniacze - to podstawowe składniki skutecznego oczyszczania organizmu. Najważniejsze jest to, że można je pozyskać nie wychodząc z kuchni.
Jeśli chodzi o warzywa, które pomagają nam się oczyścić, to przede wszystkim buraki. - Wystarczy szklanka dziennie soku z buraków. Zawierają one bardzo dużo przeciwutleniaczy, potasu i błonnika — mówi Anna Jelonek, dietetyk. Następnym takim warzywem jest marchewka. Ona z kolei zawiera cenny beta-karoten. Warzywa nie mogą być gotowane, bo pozbędziemy się w ten sposób wartościowych składników.
Wśród owoców, w procesie oczyszczania, przydatny jest granat ze względu na dużą zawartość witaminy C.
Cytryna, która sama w sobie nie ma wcale najwięcej witaminy C, też może być przydatna w oczyszczaniu organizmu. - Picie na czczo wody z np. dwiema łyżkami soku z cytryny, też pobudza metabolizm - mówi dietetyk. Dużo witaminy C ma kapusta kiszona. A dodatkowo jest niskokaloryczna.
Wśród produktów zawierających błonnik, dietetyk wymienia komosę ryżową, kaszę gryczaną i jaglaną.
Warto też pić od 1,5 do 2 litrów wody. Trzeba to jednak robić z głową. - Najlepiej pić szklankę wody co ok. 40 minut. Inaczej picie wody może przynieść odwrotny skutek - zastrzega Jelonek.
Źródło zdjęcia: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze