Składniki:
brokuły, kalafior, papryka, pomidory, szparagi, cebula, ząbek czosnku, piersi kurczaka, bazylia, sól, pieprz, tymianek, kiełki bambusa
Jak przyrządzić?
Brokuły, kalafior, paprykę, szparagi myjemy i gotujemy na parze. Sprawdzamy, czy są lekko chrupkie, niedogotowane. Odkładamy warzywka do miseczki i na miejsce warzyw kładziemy pokrojone w paski, doprawione czosnkiem piersi kurczaka, gotujemy na parze, aż zmiękna. Do warzyw i kurczaka dodajemy pokrojoną w talarki cebulkę i kiełki bambusa i małą ilość przypraw. Mieszamy i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Podajemy na liściu sałaty z białym winem... Smacznego.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania na parze
Jak podawać?
Na talerzu kładziemy listek sałaty i oliwkę.
Uwagi:
Bardzo pyszna i dietetyczna potrawa.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Kamila |