Ryba gotowana na parze w sosie pomarańczowym (autor magdaoskroba) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 filety rybne 1-1,5 cm grubości (ok. 500 g),
1 cm imbiru drobno posiekanego,
2 cebulki dymki drobno posiekane.
Sos:
1/2 szklanki soku pomarańczowego,
2 łyżki sosu sojowego,
1 i 1/2 łyżeczki białego octu,
1/2 łyżeczki brązowego cukru,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak przyrządzić?

Ułożyć rybę w parowniku w jednej warstwie.Posypać równo imbirem. Wstawić parownik do woka z gotującą się wodą (woda nie może sięgać ryby), przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem).Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować, aż zgęstnieje.Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać dymką.

Potrzebne przybory:

Wok wspomniany w przepisie można zastąpić innym garnkiem, który może pomieścić półmisek z rybą (np. duża brytfanna z pokrywką). Następnie trzeba włożyć do naczynia drewniany krzyżak (może to też być głęboki talerz do góry dnem, kubek itp.) i na nim postawić talerz z rybą.

Jak podawać?

Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać dymką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Autormagdaoskroba

Ryba gotowana na parze w sosie pomarańczowym (autor magdaoskroba): Podobne przepisy

Ryba gotowana na parze w sosie pomarańczowym (autor magdaoskroba): wypróbuj również

Jak gotować na parze?

... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. Zwolennicy gotowania na parze twierdzą ponadto, że dania przyrządzone w ten sposób posiadają całe bogactwo smaku, które jest znacznie mniej uboższe po upieczeniu ... albo usmażeniu. Warto zatem choćby dla ...

dawno temu

Ryba na parze, czyli danie z parowaru

... najbliższych. Przepisy na parowar nie są zbyt skomplikowane, więc naprawdę warto w niego zainwestować i skrócić czas gotowania o połowę. Zacznijmy od czegoś prostego. Co powiecie na rybę na parze z ziemniaczkami, cukinią i aromatycznymi ziołami? ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Przepis na łososia - z parowaru w sosie pomarańczowym

... Przepis na łososia z parowaru to prawdziwy hit. Nie dość, że danie jest bardzo zdrowe, trzeba pamiętać, że ta ryba to prawdziwy „wymiatacz” tłuszczu i cholesterolu, to jeszcze bardzo smaczne. Wystarczy to sobie wyobrazić: łosoś w sosie ...

dawno temu

Ryba w sosie koperkowym

... Ryby znane są ze swoich szczególnych właściwości. Wspomagają rozwój dziecka i wzmacniają jego układ odpornościowy. Jak często przyrządzasz dania rybne dla swojego dziecka? Sprawdź, jak przyrządzić rybę w sosie koperkowym. ... mąki,koper.Jak to ...

dawno temu

Jajecznica na parze

... Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, gdyż gotując w parowarze lub kąpieli wodnej zachowujemy większość składników odżywczych produktów. Dziś przepis na jajecznicę, oczywiście przyrządzoną na parze. ... ...

dawno temu

Ryba w sosie cytrynowym

... jednak zupełnie wykluczać go z naszego jadłospisu, a z cierpliwością szukać odpowiadającej naszym wymaganiom receptury. Ciekawą i nieco różniącą się od standardowego jedzenia smażonych ryb obtoczonych w mące jest ich zanurzenie w różnego rodzaju ...

dawno temu

Jak przyrządzić rybę w sosie słodko-kwaśnym?

... wcale nie zajmuje dużo czasu. Zaskocz swoich znajomych, pokaż im, że potrafisz stworzyć coś niezwykłego ze zupełnie zwykłych produktów. Ryba w sosie słodko-kwaśnym zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie. ... Jeśli uwielbiasz ryby, ...

dawno temu

Sos do łososia

... Sałatka z łososiem, płaty łososia na kanapkach, łosoś gotowany na parze, w końcu zupa rybna z łososiem – to tylko niektóre z najczęściej jadanych propozycji, w których główną rolę odgrywa ... wielu potraw z łososia jest składający się na nie ...

dawno temu

Ryba w pomidorach

...   Najłatwiej jest kupić tę gotową, w puszce i pomidorowym sosie. Taki produkt jest jednak dobry jedynie na kanapki. Jak przyrządzić rybę w pomidorach, która podana na ciepło będzie świetnie pasować ... na danie obiadowe? Wbrew pozorom to ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... Sos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale ... podkreśli smak twoich dań. Można stworzyć ...

dawno temu

Warzywa na parze - przepis

... Warzywa na parze to wyjątkowo zdrowy obiad. Oczywiście warto, by był także smaczny, a w tym pomoże sos koperkowy lub sos szczypiorkowy, w zależności od upodobań. Jak przygotować pełnowartościowy posiłek i się przy tym nie napracować. Oto przepis ...

dawno temu

Ryba pieczona w sosie imbiorowym

... będą mogły się popisać. Ryba pieczona w piwie z dodatkiem imbiru to naprawdę wyjątkowe i oryginalne danie. ... będą mogły się popisać. Ryba pieczona w piwie z dodatkiem imbiru to naprawdę wyjątkowe i oryginalne danie. Przygotuj: 50 dag ryby ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... Zazwyczaj dopiero w czasie weekendu mamy chwilę czasu, aby oddać się w pełni swojej pasji. Niewątpliwie jednym ze smaczniejszych zainteresowań jest gotowanie. Wraz z nadejściem wolnych od pracy dni ... kanapek bądź sałatek. Jednym z nich jest ...

dawno temu

Danie lekkostrawne - klopsiki z ryby

... Danie lekkostrawne nie musi być wcale obrzydliwe. Wystarczy trochę się postarać i można stworzyć coś pysznego, co jednocześnie nie będzie zbytnio obciążało przewodu pokarmowego. Klopsiki z ryby są tego najlepszym przykładem. Sama spróbuj. ... ...

dawno temu

Kurczak w sosie - jak go zrobić?

... Kurczak w sosie to nie tylko pyszna potrawa, ale przede wszystkim zdrowa. Nie ma tu smażenia na tłuszczu, ani nawet pieczenia. Tylko wspaniałe, delikatne gotowane mięso ze znakomitym sosem i pełną ... z dodatkiem soli i pieprzu lub vegety. Krok ...

dawno temu

Zapach ryby - jak się go pozbyć?

... Zapach ryby jest nieprzyjemny i trudno się go pozbyć. Zostaje na dłoniach, patelni, sztućcach i talerzach. Przez ten niemiły aromat wszyscy sąsiedzi wiedzą, że smażymy rybę. Czy można jakoś zneutralizować ten zapach lub się go pozbyć? ...

dawno temu

Jak zrobić sos curry?

... Sos curry to doskonały dodatek do drobiu, ryb i cielęciny. Podkreśla smak mięsa i wydobywa z niego to, co najlepsze. Warto mieć pod ręką przepis na sos curry, by zawsze móc wzbogacić i urozmaicić swoje potrawy. Z takim dodatkiem nigdy nie będą ...

dawno temu

Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

... . Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż zwykle. Co powiesz na karpia w sosie staropolskim? Jest pyszny, sama spróbuj. ... z warzyw, którym później zalejesz rybę. Obierz więc włoszczyznę, pokrój cebulę, włóż wszystko do garnka i zalej ...

dawno temu

Lin w sosie koperkowym

... Lin w sosie koperkowym smakuje wszystkim miłośnikom ryb. Jego mięso rzeczywiście cieszy podniebienie. Ten przepis każe nam najpierw odrobinę podpiec rybkę, a następnie dusić ją w śmietanie ... . Kiedy śmietana zacznie się gotować, włóż do niej ...

dawno temu

Powiązane Tematy