Składniki:
4 filety rybne 1-1,5 cm grubości (ok. 500 g),
1 cm imbiru drobno posiekanego,
2 cebulki dymki drobno posiekane.
Sos:
1/2 szklanki soku pomarańczowego,
2 łyżki sosu sojowego,
1 i 1/2 łyżeczki białego octu,
1/2 łyżeczki brązowego cukru,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jak przyrządzić?
Ułożyć rybę w parowniku w jednej warstwie.Posypać równo imbirem. Wstawić parownik do woka z gotującą się wodą (woda nie może sięgać ryby), przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem).Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować, aż zgęstnieje.Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać dymką.
Potrzebne przybory:
Wok wspomniany w przepisie można zastąpić innym garnkiem, który może pomieścić półmisek z rybą (np. duża brytfanna z pokrywką). Następnie trzeba włożyć do naczynia drewniany krzyżak (może to też być głęboki talerz do góry dnem, kubek itp.) i na nim postawić talerz z rybą.
Jak podawać?
Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać dymką.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | magdaoskroba |