Składniki:
1 kurczak lub kilo żeberakek wędzonych według gustu, kapusta kiszona, 1 cebula, kminek, śmietana 30%, olej, sól, pieprz czarny i zielony marynowany, majeranek, papryka ostra, 1,5 kostki bulionu, świeża pietruszka
Jak przyrządzić?
Kurczaka lub żeberka podsmazyć na oleju (kurczak powinien wcześniej zostać zamarynowany w soli i pieprzu). Po obsmażeniu przełożyć do dugiego naczynia, w którym wcześniej została zeszklona cebulka i została dodana kiszona kapusta. Ułożyć na tym kurczaka lub żeberka i zalac wszystko 2 szklankami rosołku (bulionu). Dodajemy majeranku, soli i pieprzu wg uznania i paprykę wraz z majerankiem (majeranku niewiele!). Wszystko gotować ok. godziny, podlewając od czasu do czasu wodą, aby nie wyparowało nasze danie. Kiedy wszystko nabierze apetycznego smaku i zapachu, dodać śmietanę. Można dodać zielony marynowany pieprz, jeśli ktoś lubi.
Jak podawać?
Najlepiej na talerzu z głębokim dnem, na spód położyć kapustę i polać sosem, a w sam środek położyć kurczaka lub żeberka i obsypać sporą ilością świeżej pietruszki.
Uwagi:
Nie podsmażeć kiszonej kapusty oraz gdy jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | kaśka |