Składniki:
2 średnie brokuły,
kostka bulionowa [najlepiej warzywna),
mały kubek jogurtu naturalnego (150-175 ml),
łyżeczka mąki kukurydzianej (jeśli nie mamy akurat pod ręką, możemy użyć mąki pszennej),
1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Brokuły rozkrajamy na pół. Gotujemy 10-12 minut w małej ilości wody z kostką bulionową. W międzyczasie mieszamy jogurt z mąką, dodajemy czosnek i sól. Sos podgrzewamy, ciągle mieszając, aż zgęstnieje (ważne: nie dopuszczamy do momentu wrzenia, ponieważ sos może się nam zwarzyć!).Brokuły osączamy, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sosem.
Jak podawać?
Brokuły wybornie smakują z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze i rybą lub indykiem.
Uwagi:
Smakosze mogą również przygotować 1/2 szklanki orzechów laskowych i podprażyć je na teflonowej patelni, a następnie posypać brokuły.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | ok. 200 kcal |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | monika |