Brokuły w sosie jogurtowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 średnie brokuły,
kostka bulionowa [najlepiej warzywna),
mały kubek jogurtu naturalnego (150-175 ml),
łyżeczka mąki kukurydzianej (jeśli nie mamy akurat pod ręką, możemy użyć mąki pszennej),
1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić?

Brokuły rozkrajamy na pół. Gotujemy 10-12 minut w małej ilości wody z kostką bulionową. W międzyczasie mieszamy jogurt z mąką, dodajemy czosnek i sól. Sos podgrzewamy, ciągle mieszając, aż zgęstnieje (ważne: nie dopuszczamy do momentu wrzenia, ponieważ sos może się nam zwarzyć!).Brokuły osączamy, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sosem.

Jak podawać?

Brokuły wybornie smakują z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze i rybą lub indykiem.

Uwagi:

Smakosze mogą również przygotować 1/2 szklanki orzechów laskowych i podprażyć je na teflonowej patelni, a następnie posypać brokuły.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćok. 200 kcal
Przybliżony koszt12 zł
Autormonika

Brokuły w sosie jogurtowym: Podobne przepisy

Brokuły w sosie jogurtowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy