Składniki:
ryż biały, puszka anansa w syropie lub ananas świeży, rodzynki, cynamon, 2 łyżki masła, łyżka miodu
Jak przyrządzić?
Ugotować ryż na sypko w lekko osolonej wodzie lub mleku, w międzyczasie sparzyć rodzynki, a ananas pokroić na niezbyt duże kawałki (jeśli używamy świeżego, to oczywiście najpierw umyć i obrać). Z masła, miodu i cynamonu przygotować sos - roztopić masło w garnuszku (ostrożnie i na małym ogniu, aby się nie przypaliło), dodać do niego miód i cynamon - wymieszać.Gdy ryż będzie gotowy, dodać do niego rodzynki i ananasa. Delikatnie wymieszać, wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosem.
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi, może do tego przepisu używać naturalnego niełuskanego ryżu. Proporcje sosu miodowo-maślanego można zmieniać według własnego upodobania, można do niego dodać odrobinę syropu pozostałego po anansie z puszki. Można także w ogóle z niego zrezygnować albo zamiast niego dodać odrobinę sosu czekoladowego. Proporcje skladników zależą od tego, na ile osób ma być potrawa przygotowana. Jeśli ktoś lubi, może dać dużo ananasa, a mniej rodzynek lub na odwrót. Generalnie można zmieniać proporcje składników według własnego smaku.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | INDYGO |