Składniki:
Filet suma rekiniego (panga),
sok z połowy cytryny,
biały mielony pieprz, pieprz ziołowy.
Sos warzywny:
marchewka, seler, cebula, pietruszka, czosnek.
Jak przyrządzić?
Filet ryby kroisz na 3 części, każdą z nich posypujesz solą, pieprzem białym, ziołowym, kropisz sokiem z cytryny i kroplą oliwy, i odstawiasz na 4 godz. do lodówki. Sos warzywny:Obierasz, myjesz warzywa, tarkujesz na dużych oczkach, cebulkę kroisz w drobne piórka, czosnek drobno siekasz. Smażysz cebulę na oliwie z oliwek lub oleju z pestek winogron, gdy się zeszkli, dodajesz warzywa i czosnek, smażysz chwilę, dolewasz odrobinę wody i dusisz do miękkosci. Przyprawiasz do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na koniec można dodać koncentrat pomidorowy.Zamarynowaną rybę zawijasz w folię aluminiową i pieczesz około 20 min w 180 st. C. Pod koniec pieczenia odwijasz folię i rumienisz rybę z wierzchu jeszcze około 5 min.
Jak podawać?
Wyśmienicie smakuje z naturalnym brązowym ryżem.
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Autor | Asix |