Karp szefa w sosie koperkowym

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg karpia,
- 3 dag mąki,
- 1/2 szklanki śmietany kostka bulionu,
- sól,
- olej do smażenia,
- 2 duże łyżki posiekanego drobnego świeżego koperku.

Jak przyrządzić?

Rybę sprawić, umyć,odciąć głowę i płetwy, pokroić w dzwonka. Posolić i posypać mąką.Smażyć z każdej strony na dość głębokim oleju wdześniej dobrze rozgrzanym.Usmażone porcje ryby włożyć do rondla, wlać pół szkanki wody i dodać pokruszoną kostkę bulionu. Dusić na wolnym ogniu ok. minut.Wlać śmietanę( 30%), podgrzać, posypać koperkiem. Przed podaniem na stół, potrawę posypać żółtym, tatym serem i zapiec by ser się rozpuścił. Na talerze wykładać szeroką łyżką by porcje nie zostały uszkodzone.

Uwagi:

To jest pyszne. Na Nowy Rok wypróbuję inną rybę, ale liczę na tak samo niezapomniany wspaniały smak.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje7 porcji
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt12 zł
AutorTUBEROSA

Karp szefa w sosie koperkowym: Podobne przepisy

Karp szefa w sosie koperkowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy