Składniki:
- 1 kg karpia,
- 3 dag mąki,
- 1/2 szklanki śmietany kostka bulionu,
- sól,
- olej do smażenia,
- 2 duże łyżki posiekanego drobnego świeżego koperku.
Jak przyrządzić?
Rybę sprawić, umyć,odciąć głowę i płetwy, pokroić w dzwonka. Posolić i posypać mąką.Smażyć z każdej strony na dość głębokim oleju wdześniej dobrze rozgrzanym.Usmażone porcje ryby włożyć do rondla, wlać pół szkanki wody i dodać pokruszoną kostkę bulionu. Dusić na wolnym ogniu ok. minut.Wlać śmietanę( 30%), podgrzać, posypać koperkiem. Przed podaniem na stół, potrawę posypać żółtym, tatym serem i zapiec by ser się rozpuścił. Na talerze wykładać szeroką łyżką by porcje nie zostały uszkodzone.
Uwagi:
To jest pyszne. Na Nowy Rok wypróbuję inną rybę, ale liczę na tak samo niezapomniany wspaniały smak.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | TUBEROSA |