Składniki:
Każda ryba mająca mało ości lub filety po jednym na osobę,
po 2 średnie ziemniaki na osobę,
2 cebule,
pomidory,
masło,
sól, pieprz.
Na zalewę:
ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/2 łyżeczki kminku,
parę ziarenek ziela ang.,
liść laurowy,
rozgnieciony goździk,
szczypta pieprzu,
trochę cukru i soli,
ocet winny.
Jak przyrządzić?
Ząbek czosnku rozgnieść z cayenne, dodać resztę przypraw. Zalać octem.Rybę pokroić w kawałki i włożyć do zalewy. Niech postoi.Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić w plastry, wyłożyć nimi dno.Na nich warstwę pokrojonej w piórka cebuli, na cebuli warstwę pomidorów pokrojonych w plastry. Wszystkie warstwy kolejno solić i pieprzyć.Wstawić do gorącego piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości ziemniaków.Na wierzch ułożyć rybę, całość polać zalewą i wstawić do piekarnika bez przykrycia, aż ryba dojdzie.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | gajusza |