Składniki:
Skrzydełka/udka kurczaka lub indyka (10-12 sztuk), przyprawa do mięs Knorr Delikat, przyprawa curry, vegeta, 4 ząbki czosnku, dwie łyżki miodu spadziowego, olej sezamowy, 2 świeże jabłka (najlepiej słodkie, soczyste), gruszki ze słoika
Jak przyrządzić?
Skrzydełka dobrze przyprawić (wg uznania), wyłożyć na blaszce. Wycisnąć bezpośrednio na każde skrzydełko po trochę czosnku i rozetrzeć. Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, wykroić pestki. Gruszki ze słoika podzielić na małe części. Owocami wypełnić przestrzenie między wcześniej ułożonym na blaszce mięsem. Następnie dwie łyżki miodu rozpuścić w niecałej szklance ciepłej wody, dodać około 4 łyżek oleju sezamowego, wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać skrzydełka. Całość przykryć folią aluminiową. Piec w temp. ok. 180 -200 st. C przez 1,5 godzd. Pycha :)
Potrzebne przybory:
blacha, folia aluminiowa
Jak podawać?
Zwyczajnie:) Najlepiej do ziemniaczków, frytek albo ryżu, wedle uznania. Mnie najlepiej smakują same lub z chlebem !
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Mrówka |