Składniki:
1/2 kg filetów rybnych z pangi, koperek, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 1 łyżka przecieru pomidorowego. Sos: 3/4 szkl. bulionu warzywnego, 1 mały jogurt naturalny, 3 łyżki świeżego posiekanego estragonu, 1-2 łyżeczka mąki, 1 łyżka oleju, cukier, sól. Frytki z selera: 1 seler, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Rybę oprószyć solą i pieprzem, posmarować leciutko przecierem pomidorowym, posypać koperkiem, na wierzchu ułożyć płatki masła, przykryć i gotować ok. 15-20 minut w parowarze. Sos do ryby: mąkę zrumienić na oleju, często mieszając, wlać kilka łyżek bulionu, wymieszać, wlać pozostały bulion, przyprawić, zagotować, wlać jogurt, dodać estragon, wymieszać. Frytki: Seler pokroić na frytki, jak ziemniaki. Wymieszać frytki z oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp. ok. 200 stopni. Piec, aż będą chrupiące.
Jak podawać?
Ryba na liściu sałaty polana sosem, obok zrumienione frytki posypane koperkiem ;-)) Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Lidka |