Składniki:
2 woreczki ryżu, duża (0,75 kg) mrożonka warzywna, 1/2 kg cebuli, 3/4 kg małych lub średnich pomidorów, 4 duże papryki zielone, 2 duże papryki czerwone, 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2-3 łyżki wody, 2 łyżki keczupu (pikantnego lub łagodnego), papryka mielona (słodka lub ostra), kostka rosołowa z drobiu, pieprz czarny mielony, płaska łyżeczka ziół prowansalskich, sól.
Jak przyrządzić?
Ugotować 2 woreczki ryżu na sypko, odstawić,do garnka wlać olej (oliwę), włożyć mrożonkę warzywną, cebulę pokrojoną w kostkę 2 x 2 cm, paprykę pokrojoną w kostkę 2 x 2 cm, przesmażyć przez 2-3 minutki.Dodać kostkę rosołową, paprykę mieloną, pieprz i sól do smaku, zioła prowansalskie, dolać wodę, dusić pod przykryciem ok. 15 min.Dodać pokrojone w ćwiartki lub ósemki pomidory, dodać keczup.Dusić pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut.Zdjąć z ognia (warzywa z mrożonki muszą być miękkie). Dodać ugotowany na sypko ryż, wymieszać z potrawą.
Potrzebne przybory:
garnek z przykryciem - orientacyjnie: średnica ok. 20-25 cm, wys. 15-20 cm, deska do krojenia, nóż
Jak podawać?
Podawać na ciepło, na płaskich talerzach, podając posiekany koperek do ewentualnego posypania.Inny sposób podania to położenie ciepłego ryżu na talerzach (płaskich) i wyłożenie na ryż ciepłej potrawy.
Uwagi:
W zależności od upodobań można dodać keczup łagodny lub pikantny, paprykę ostrą lub słodką (jak w przepisie powyżej).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | p.rb |