Składniki:
2,5 paczki herbatników,
0,5 l kremówki,
1 puszka brzoskwiń,
3 opakowania budyniu waniliowego,
1 l mleka,
6 łyżek cukru,
2 łyżki żelatyny,
2 kostki twarogu półtłustego,
1,5 paczki wiórków kokosowych,
0,5 kost. margaryny Kasia,
1 kostka masła roślinnego lub śmietankowego
Jak przyrządzić?
Na blaszcze układamy herbatniki,następnie namaczamy żelatynę w odrobince zimnej wody, żeby napęczniała. Dalej dolewamy do pół szklanki wody gorącej i rozpuszczamy ją. Ubijamy kremówkę na sztywno, dodajemy cukier i 2 kost. twarogu i mieszamy razem. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i pokrojone w kostkę brzoskwinie, które równocześnie można zastąpić innym owocem. Również świetnie smakuje z ananasami, gruszkami czy też jagodami. Mieszamy wszystko razem i wylewamy na herbatniki.Dalej zagotowujemy część mleka, a w reszcie rozpuszczamy budyń z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka i mieszając, zagotowujemy. Jak budyń przestygnie, dodajemy do niego kostkę masła roślinnego i ucieramy na jednolitą masę i wylewamy na ser. Następnie rozpuszczamy pół kostki Kasi z 1 łyżką cukru i dodajemy 1,5 paczki wiórków kokosowych i podsmażamy na złocity kolor. Wylewamy na budyń, rozprowadzając równomiernie. Wkładamy do lodówki i za godzinkę sernik jest już do jedzenia.
Uwagi:
Sernik jest prosty i szybki do zrobienia nawet godzinkę przed przyjściem gości. Robiłam go już wielokrotnie i moi goście byli nim zachwyceni, polecam serdecznie.Życzę smacznego, w szczególności wszystkim łasuchom słodkości.Pozdrawiam gorąco i czekam na opinie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 28 |
Przybliżony koszt | 23 zł |
Autor | DOROTA |