Składniki:
1/2 puszki groszku konserwowego,
2 jajka,
100 g ryżu,
2 marchewki,
1 pietruszka,
pieprz, sól, Warzywko,
sos sojowy,
patelnia do smażenia bez tłuszczu
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy w wywarze warzywnym. Uwaga! Nie może się rozgotować! Osączamy go i wyjmujemy z woreczka.Marchewki i pietruszkę gotujemy na parze. Kroimy w kostkę.Jajka myjemy, wbijamy do miski i lekko ubijamy widelcem, aby żółtko z białkiem się połączyło. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i osączony groszek konserwowy, podsmażamy lekko, nastepnie wlewamy jajka i smażymy do momentu, aż się zetną. Następnie na patelnię wsypujemy ryż i smażymy wszystko razem. Doprawiamy solą, pieprzem, Warzywkiem, sosem sojowym. Smażymy chwilę, aż się wszystko ładnie połączy, a ryż nabierze delikatnej złotawej barwy.
Jak podawać?
Potrawa może być podawana jako oddzielna przekąska lub dodatek do większego dania, dobrze komponuje się z sajgonkami i innymi chińskimi daniami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | moniau |