Składniki:
1 kg mąki,
10 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
1/2 kostki margaryny,
szczypta soli,
2 łyżeczki cukru,
5 jajek.
Sos:
1 pierś kurczaka,
2 cebule,
2 papryki,
2 ogórki konserwowe,
25 dag pieczarek,
1 kostka bulionu,
1 duża śmietana,
sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy w wersji ostrej.
Jak przyrządzić?
Do miski należy wrzucać mąkę i posolić ją. Następnie ubić jajka, roztopić margarynę z połową mleka, wszystko wymieszać i dodać do mąki. Potem drożdże i cukier roztapiamy w pozostałości mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy drożdze do miski, wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 2 godziny. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o średnicy około 2-3 cm. Gotujemy je w parowarze około 8 min.Sos:pierś i warzywa kroimy w kostkę, przygotowujemy 1 szklankę bulionu z kostki bulionowej, doprawiamy według uznania, na koniec dodajemy śmietanę, wszystko mieszamy i gotujemy w parowarze około 15 min.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | soltera |