Składniki:
4 pstrągi, 6 cebul, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 4 pomidory, sól, pieprz, oliwa, pomidory, cytryna do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Obraną cebulę pokrajać w plasterki i lekko poddusić. Gdy zacznie się złocić, dodać zieloną pietruszkę i oddzielnie lekko podsmażone, obrane ze skórki pomidory (pokrajane w kostkę). Wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę oczyścić, umyć. Ułożyć na żaroodpornym półmisku posmarowanym oliwą. Część mieszaniny cebuli z pomidorami i pietruszką włożyć do wnętrza ryby. Resztę rozprowadzić równomiernie po jej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić. Dopiekać po zmniejszeniu temperatury piekarnika. Upieczoną rybę wyjąć, udekorować cząstkami cytryny i pomidorami. Podawać na gorąco.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | helas |