Składniki:
brokuły - jedna główka, marchew, ocet balsamiczny, 3 jajka, 2 pomidory, mozzarella, 1 łosoś, oliwa, ostre oliwki, melon żółty, cytryna, sałata (kilka rodzajów, w tym rukola), cebula
Jak przyrządzić?
Brokuły kroimy (surowe) w drobne kawałki - tak aby nadawały się do zjedzenia za jednym razem. Marchew ucieramy na tarce na dużych oczkach. Łososia kroimy w 2-centymetrowe płaty, układamy na oddzielnych piętrach parowaru razem z warzywami. Jajka oczywiście gotujemy odzielnie, potem kroimy je w plastry, mozzarellę w kostkę, a pomidory na 6 części.Melona kroimy w kostkę, po przygotowaniu ryby ułożymy go na niej razem z ostrymi oliwkami. Cebulę przygotowujemy także w parowaze pokrojoną w plastry. Tak jest smacznie.
Potrzebne przybory:
parowar (bo nie chcemy smażyć łososia na patelni), garnek (do jajek), nóż do krojenia i deska
Jak podawać?
Ja stosuję następujące ułożenie - na dno kładę sałaty, na to łososia, melon, mozzarellę, pomidor, cabulę, ocet balsamiczny.
Uwagi:
Można podać całość jako dwa oddzielne dania, brokuł z łososiem i sałatkę. Osobiście wiem, że razem smakuje wyśmienicie. Kawałki powinny być dość spore - takie deserowe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Autor | Małgorzata |