Składniki:
80 dag ziemniaków,
4 łyżki stołowe ziaren słonecznika,
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
4 dag masła,
4 jajka,
1 łyżka posiekanej pietruszki
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przecisnąć przez praskę do puree. Jedną łyżkę słonecznika zrumienić na patelni, resztę zemleć w młynku. Do masy ziemniaczanej dodać wszystkie produkty i uformować kluski. Gotować we wrzącej wodzie około 3-4 minut, po ugotowaniu przepłukać wodą. Podawać z masłem, sosem pomidorowym lub grzybowym albo jako dodatek np. do gulaszu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 470 kcal |
Autor | mika19 |