Składniki:
brokuły, marchewka, kalafior, parmezan/ser z niebieską bądź zieloną pleśnią, łuskany słonecznik i dynia,
czosnek, masło lub jogurt naturalny - w zależności od tego, czy chcemy pałaszować z sosem, czy masełkiem
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy różyczki brokułowe i kalafiorowe oraz kroimy marchewkę w półkola, gotujemy w parowarze ok. 10 min. W międzyczasie prażymy na suchej patelni ziarna słonecznika i dyni na złoty kolor.Wyciskamy czosnek, który mieszamy albo z masłem prawdziwym, albo naturalnym jogurtem słodkim.Wykładamy gotowe warzywa na talerz, smarujemy czosnkowym masłem, odrobinę solimy, posypujemy serem parmezanem/ pleśniowym. A na samym końcu uprażone ziarna słonecznika.
Jak podawać?
Podawać od razu, na ciepło jako danie główne lub dodatek do ryby :)))
Uwagi:
Można i z sosem chrzanowym, i czosnkowym, musztardą, keczupem - do wyboru, do koloru.Wszystko smakuje i tak. smacznego
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |