Składniki:
brokuły mrożone lub świeże, oliwki zielone, opakowanie śledzików anchois (lepsze są śledzie a la anchois), czosnek, makaron rurki proste, ser żółty i trochę parmezanu
Jak przyrządzić?
Brokuły przygotowujemy na parze (lekko twarde), w międzyczasie śledzie kroimy w paseczki, gotujemy makaron, trzemy ser, rozgniatamy czosnek i odsączamy oliwki. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy brokuły i resztę składników, zostawiając trochę sera żółtego i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy, równo rozkładamy i posypujemy resztą serów. Zapiekamy około 20 minut.
Jak podawać?
W naczyniu, w którym się piekło, na gorąco.
Uwagi:
Nie ma potrzeby używania innych przypraw, smakuje wyśmienicie polecam smakoszom ryb. Koniecznie białe winko. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Agata |