Gołąbki z ryżem i oliwkami w liściach szpinaku lub botwiny

Przepis kulinarny

Składniki:

liście szpinaku lub botwiny - 20-25 szt.,
ryż - 150 g,
oliwki zielone - 10 szt.,
oliwki czarne - 10 szt.,
czuszka - pół strączka,
natka pietruszki - garść,
jajo - 1 szt.,
bułka tarta - 2 łyżki,
pieprz - do smaku,
ocet balsamiczny lub oliwa ziołowa - 2 łyżki

Jak przyrządzić?

Ryż dokładnie umyć. Ugotować na małym ogniu pod przykryciem w 300 ml osolonej wody.Oliwki zalać gorącą wodą i odstawić na trochę, aby usunąć z nich smak solanki.Oliwki, czuszkę i natkę pietruszki posiekać drobno.Ryż doprawić do smaku pieprzem, wymieszać z posiekanymi składnikami oraz jajkiem i bułką tartą.Liście botwiny/szpinaku dokładnie umyć.Krótko obgotować liście na parze (najlepiej partiami, po 3-4).Rozłożyć je na pergaminie, nakładać na każdy po półtorej łyżeczki farszu, zwijać gołąbki.Gotowe gołąbki gotować jeszcze 10-15 minut na parze. Podawać na zimno jako zakąskę posmarowane z wierzchu odrobiną ziołowej oliwy lub octu balsamicznego.

Potrzebne przybory:

wkładka do gotowania na parze lub parowar

Jak podawać?

Na gładkim białym talerzu narysować szlaczek oliwą lub octem balsamicznym. Układać po 3-4 gołąbki, dekorować natką pietruszki.

Uwagi:

Gołąbki można robić z botwiny lub szpinaku. Liście szpinaku są jednak dużo mniejsze od liści botwiny, więc należy użyć ich więcej. Używamy tylko największych, kształtnych i nieporwanych liści.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćwymagający
Porcje5-6
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt6 zł
AutorTomek

Gołąbki z ryżem i oliwkami w liściach szpinaku lub botwiny: Podobne przepisy

Gołąbki z ryżem i oliwkami w liściach szpinaku lub botwiny: wypróbuj również

Powiązane Tematy