Składniki:
liście szpinaku lub botwiny - 20-25 szt.,
ryż - 150 g,
oliwki zielone - 10 szt.,
oliwki czarne - 10 szt.,
czuszka - pół strączka,
natka pietruszki - garść,
jajo - 1 szt.,
bułka tarta - 2 łyżki,
pieprz - do smaku,
ocet balsamiczny lub oliwa ziołowa - 2 łyżki
Jak przyrządzić?
Ryż dokładnie umyć. Ugotować na małym ogniu pod przykryciem w 300 ml osolonej wody.Oliwki zalać gorącą wodą i odstawić na trochę, aby usunąć z nich smak solanki.Oliwki, czuszkę i natkę pietruszki posiekać drobno.Ryż doprawić do smaku pieprzem, wymieszać z posiekanymi składnikami oraz jajkiem i bułką tartą.Liście botwiny/szpinaku dokładnie umyć.Krótko obgotować liście na parze (najlepiej partiami, po 3-4).Rozłożyć je na pergaminie, nakładać na każdy po półtorej łyżeczki farszu, zwijać gołąbki.Gotowe gołąbki gotować jeszcze 10-15 minut na parze. Podawać na zimno jako zakąskę posmarowane z wierzchu odrobiną ziołowej oliwy lub octu balsamicznego.
Potrzebne przybory:
wkładka do gotowania na parze lub parowar
Jak podawać?
Na gładkim białym talerzu narysować szlaczek oliwą lub octem balsamicznym. Układać po 3-4 gołąbki, dekorować natką pietruszki.
Uwagi:
Gołąbki można robić z botwiny lub szpinaku. Liście szpinaku są jednak dużo mniejsze od liści botwiny, więc należy użyć ich więcej. Używamy tylko największych, kształtnych i nieporwanych liści.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Tomek |