Składniki:
- kalfior i/lub brokuly podzielone na rozyczki,
- masło,
- śmietana,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
Kalafior i brokuły gotujemy w osolonej wodzie aż beda bardzo miekkie. Odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i tyleż samo śmietany, rozgniatamy tak, jak ziemniaki na puree. Taka masę najlepiej odsączyć na sitku (niekoniecznie). Dodajemy jajko i troche bułki tartej (lub otrąb)- tak by wszystko sie "skleiło". Formujemy male kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Jemy ze smakiem.
Jak podawać?
Jak normalne kotlety z ziemniaczkami i surówką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | koala |