Składniki:
- 0,5 kg makaronu (najlepiej kokardki lub rurki),
- 2 puszki tuńczyka,
- 0,5 kg świeżych pomidorów,
- 1/4 zageszczonego soku z pomidorów,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- oregano,
- listek bazyli.
Jak przyrządzić?
Najpierw wlewamy oliwe na patelnię (dużą), rozgrzewamy ją. Następnie kroimy pomidory w małe kawałki (bez skórek!), dodajemy do rozgrzanej oliwy, solimy, przyprawiamy i dusimy je ok. 20 min., aż bedą miękkie. Później dodajemy tuńczyka i ciągle mieszając, podgrzewamy jeszcze ok. 10 min. Na koniec dodajemy śmietanę, aby sosik zrobił sie koloru różowego.
Makaron gotujemy tak, aby go nie rozgotować!
Jak podawać?
Do sosu dodajemy ugotowany makaron (dobrze wymieszać), tak przyrządzoną pastę podajemy na talerz z listkiem bazyli.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | KATHIS |