Składniki:
- 2 butelki piwa Porter (po 0,33 l),
- 25 dkg cukru,
- 2 torebki cukru waniliowego (6,4 dkg),
- 0,25 l spirytusu.
Jak przyrządzić?
Piwo zagotować z cukrem, dodać cukier waniliowy, lekko ostudzić, dodać spirytus. Gdy napój ostygnie zlać do szklanego pojemnika (butelka, gąsiorek), szczelnie zamknąć i .....zapomnieć o nim na rok.
Potrzebne przybory:
Garnek do zagotowania piwa, otwieracz do butelek, łyżka do mieszania, naczynie do przechowywania napoju i ew. lejek.
Uwagi:
Jest to przepis publikowany kiedyś w miesięczniku KUCHNIA. Sprawdziłam - naprawdę opłaca się czekać. Nie opłaca się natomiast - wiem z doświadczenia - robienie tak małej ilości tego alkoholu na raz. Zazwyczaj robię to z podwójnej porcji składników - robota ta sama a napoju, po roku, starcza na ciut dłużej.Ta nalewka jest bardzo aromatyczna,likierowata w konsystencji ale potrafi po niej nieżle zaszumieć w głowie. Idealna do poobiedniej kawy pitej w długie, jesienno-zimowe wieczory.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Autor | ifka |