Składniki:
- kostka margaryny,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- esencja pomaranczowa lub jaka kto lubi,
- płatki owsiane lub jęczmienne,
- można dodać płatki kukurydziane, nawet prażona pszenicę lub prazony ryż,
- posiekane orzechy,
- posiekana czekoladę gorzką.
Jak przyrządzić?
Margaryne utrzec mikserem z cukrem i jajkami, pozniej dodac makę i olejek, wymieszać na gładkie ciasto. Dodawac teraz płatki, tyle by powstalo gęste ciasto. Można dodać orzechy i czekoladę. Na brytfannie wylożonej pergaminem i posmarowanej olejem kłaść łyżeczką kupki ciasta. Łyżeczkę można zamoczyć w gorącej wodzie przed kładzeniem, jeśli ciasto klei sie do niej. Nie trzeba przejmowac sie kształtem, bo sam sie ukszatałtuje jak zaczną rosnąć. Piec w piekarniku, aż zaczną sie rumienić. Najlepsze są na drugi dzień, gdy trochę przeschna i zrobią się chrupiące. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Mikser, miska, łyżeczka, pergamin.
Jak podawać?
Przechowywac w metalowym pojemniku lub jakims szklanym, zamykanym.
Uwagi:
Z czekolada są podobne do piegusków, moj tata się nimi zajada, a zadowolić go nie jest tak łatwo:) Dobre są również posmarowane dżemem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Łucja |