Składniki:
- 2 szklanki ryżu,
- 20 dag kiełbasy zwyczajnej (wg gustu),
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 2 ogórki kiszone (kwaszone),
- sól,
- pieprz lub wegeta do smaku,
- ser żółty.
Jak przyrządzić?
Ryz uparować na sypko. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostke i razem przysmażyc na oleju. Paprykę, ogórki pokroić w kostkę. Ryż, kiełbasę z cebulą, paprykę i ogórki wymieszać razem, doprawić do samku przyprawami. Naczynie żaroodporne wysmarowac masłem. Wyłożyć wszystko do naczynia, a na wierzch posypać starty na grubych oczkach ser żółty. Zapiekać ok. 30 min. w srednio nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Jak podawać?
Dobrze smakuje z kechapem pikantnym.
Uwagi:
Skadniki można urozmaicic dodając np. pieczarki. Proporcje można modyfikować wg własnego uznania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Nina |