Składniki:
- 1l mleka,
- 1,5 szkl. cukru,
- 1,5 szkl. oleju,
- 15 dkg drożdży,
- szczypta soli,
- 4 żółtka + 1 całe jajo.
Jak przyrządzić?
Składniki wyrobić w misce na lekkim gazie ( ma być ciepłe ). Do wyrobionych składników dołożyć 2 kg mąki i wyrobić. jak wyrośnie wyłożyć na stolnicę, kroić na kawałki, formować bułeczki i wypełniać je marmoladą lub serem.
Uwagi:
Do posmarowania bułeczek przed włożeniem do piekarnika można wykorzystać pozostałe białka. Natomiast jesłe chodzi o serek trzeba go zmielić ( ja mielę 2 razy ) i wyrabiam z utartymi żółtkami z cukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | emzetka |