Składniki:
Ciasto:
- 30 dkg mąki,
- 20 dkg masła,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 3 żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa 1:
- 75 dkg jabłek,
- 60 dkg cukru.
Masa 2:
- 25 dkg orzechów,
- szklanka gorącego mleka,
- 25 dkg masła,
- 20 dkg cukru pudru.
Polewa:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 2-3 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać zółtka i zagnieść.Podzielić na 2 części. Piec. Uwaga!wyjmować zimne, jest bardzo kruche. Jabłka zetrzeć, dusić z cukrem, dodać odrobine soku z cytryny (ewentulnie, jak ktoś lubi bardziej zwarte masy, to galaretkę, np. wisniową). Masę rozsmarować między upieczonymi plackami. Orzechy zemleć, sparzyć gorącym mlekiem, dodac cukier, ostudzić. Utrzec masło z masa orzechową. Na placek. Na mase polewa, którą robimy tak: masło z cukrem trzeba zagotować. Zdjac z ognia ,dodoac śmietane i kakao. Mieszać. Nie gotować! Mozna przystroić kawałkami orzechów.
Uwagi:
Polewa, której przepis zamieściłam, uzywam do każdego ciasta. Jest boska! Ciasto zreszta tez rozpływa sie w gębie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | blaszka |
Autor | SYLWUŚ |