Składniki:
- 5 jajek,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyzeczki kisielu (czerownego),
- 1,5 szklanki cukru,
- torebka cukru waniliowego,
- 2 łyżki kakao,
- kostka margaryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- po 0,5 kg jabłek i gruszek,
- troche cukru i cynamonu do smaku.
Jak przyrządzić?
Z żółtek, 0,5 szkl.cukru, cukru wan., mąki, proszku i margaryny zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Ciasto kakaowe i część jasnego zamoroźić.
Białka ubić na sztywno z resztą cukru i kisielem.Owoce obrać i zetrzeć na tarce, doprawic wg uznania.
tortownice posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą,wylepić ją niezamrożonym jasnym ciastem. Dać owoce. Na tarce o duzych otworach zetrzeć ciemne ciasto, potem dać pianę i zetrzeć na to jasne ciasto.
Piec około godziny w 19 stopniach.
*smacznego*
Potrzebne przybory:
Tortownica 26 cm, tarka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 osób |
Autor | Asik |