Składniki:
BISZKOPT:
- 2 jajka,
- 8 dkg cukru,
- po 3 dkg mąki zwykłej i ziemniaczanej,
- 2 dkg mielonych orzechów,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki marmolady.
NADZIENIE:
- 1 kg bananów,
- 3 szklanki mleka,
- 20 dkg kremówki,
- 10 dkg cukru,
- 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru,
- galaretka cytrynowa.
Jak przyrządzić?
Żółtka ubić z cukrem, dodać ubite białka i wymieszane mąki z proszkiem, orzechy. Piec 20 minut w 190 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na pół. Podgrtzać marmoladę i posmarować ciasto. Cukier i budyń wymieszać z połową szklanki mleka, reszte zagotować i zrobić budyń. wystudzić, Obrane banany pokroić w plasterki, połowe ułożyć na cieście, ubic połowe śmietany i dodać do budyniu, posmarować ciato odstawic do lodówki.
Gdy zastygnie ułożyć reszte bananów, zalać galaretką, schłodzić. Udekorować resztą śmietany smacznego!
Potrzebne przybory:
Tortownica 24 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Asik |