Składniki:
- 1 kg mąki tortowej,
- dwie kostki margaryny,
- 10 dkg drożdzy,
- dwa opakowania cukru waniliowego,
- połowa opakowania śmietany zakwaszanej 12%,
- twarda marmolada.
Jak przyrządzić?
1. W niewielkiej ilości ciepłego mleka rozrobić drożdże i odrobiną cukru i mąki pozostawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać na stolnicę pokroić margarynę w kostki dodać cukry waniliowe oraz rozczyn z drożdzy, gdy składniki połączą się nalezy dodac połowe opakowania śmietany i dokładnie wyrobić ciasto, po wyrobieniu odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.4. Wyrośnięte ciasto dzieli się na trzy części z każdej z nich nalezy rozwałkowac placek o kształcie zblizonym do koła. Tki place nalezy podzielić możem na ćwiartki a każdą ćwiartkę na 5 części od środka koła tak aby powstały trójkąty i na "podstawię" tego trójkąta nałozyć marmoladę potemzawijać powstaną rogaliki.5. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. 20 inut na złoty kolor.6. Rogaliki można polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Jak podawać?
Najlepsze są polekkim wystudzeniu.
Uwagi:
Ciasto nie zawiera cukru ( prócz tego.który został uzyty do rozczynu oraz cukru waniliowego) wbrew pozorom jest słodkie dzięki polewie lukrowej.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 60 rogalików |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | kati2001 |