Składniki:
- oliwa z oliwek (może też być zwykły olej),
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie pomidorów w kartonie lub puszka pomidorów lub słoiczek przecieru pomidorowego,
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- fix do spaghetti bolonese Knorra,
- 3-4 plasterki sera żółtego,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, maggie,
- ewentualnie: 10-20 dag pieczarek i 1 czerwona papryka.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy mięso mielone i smazymy rozdrabniając mięso widelcem, potem dodajemy pomidory z kartonu, pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę (gdy sos jest za gęsty dolewamy trochę wody) i wszystko razem na małym ogniu "dusimy" ok 30 min. od czasu do czasu mieszając. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz opakowanie fixu do spaghetti i dusimy jeszcze ok. 10 min. Po upływie tego czasu dodajemy ser żółty i mieszamy z sosem tak, aby się rozpuścił.
Podajemy zaraz po przygotowania z makaronem,choć odgrzewany sosik też jest pyszny.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Afrodyta |