Składniki:
- połówka kapusty pekińskiej,
- 1 średnia marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki śmietany.
Jak przyrządzić?
Kapustę pekińską siekamy bardzo drobno - podkreślam - bardzo drobno! Do tego ścieramy na małym oczku tarki 1 marchewkę. W osobnym naczynku mieszamy majonez ze śmietaną i do tego wciskamy 2 ząbki czosnku następnie łączymy z sałatką. Solimy do smaku. Sałatka musi być ładnie połączona sosikiem. Gdy całość sie nie "klei", to dajemy jeszcze majonezu, ale z umiarem - żeby nie pływało ;)
Jak podawać?
Do ziemniaczków i kotlecika mi smakuje najlepiej.
Uwagi:
W mojej rodzinie surówka zrobiła furrorę i robie ją do niedzielnego "drugiego dania" juz 4 tydzień :)
Życze smacznego!!!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Moocha |