Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 2 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 3/4 szklanki wody.
Powyższe rozpuścić, przegotować; jak wystygnie odlać 1/2 szklanki na polewę.
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat rumowy,
- rodzynki,
- kolorowa posypka do ciast.
Jak przyrządzić?
Do przygotowanej masy dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, aromat rumowy - wszystko najlepiej zmiksować. Na koniec dodać namoczone w wodzie rodzynki oraz pianę ubitą na sztywno z 4 białek - delikatnie wymieszać.
Gotową masę wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uwagi:
Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorace ciasto polać polewą - pozostałą część po rozpuszczeniu -i posypać posypką.
To ciasto zawsze sie udaje!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | lena69 |