Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki maki,
- 1/2 proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 3 łyżki ciepłej wody,
- 3 białka.
Krem:
- 1/2 litra smietany kremowki,
- 2 łyžki želatyny.
Glazura:
- 20 dkg czekolady,
- 2-3 krople oleju,
- 1/4 kostki margaryny,
- 4 łyžki wody.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Żółtka i cukier ubić na piane dodajac wode. Delikatnie wmieszać make zmieszana z proszkiem do pieczenia i kakaem, dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie czesci i upiec dwa biszkopty na blaszce wielkosci ok. 28 cm na 35 cm.Krem:Ubić smietane i wlać wczesniej przygotowana želatyne wg wskazowek na opakowaniu.Glazura:Czekolade, wode, olej i margaryne rozpuscić na parze.
Potrzebne przybory:
Mikser, blaszka.
Uwagi:
Postepowanie: Pierwszy biszkopt namazać połowa przygotowanego kremu. Krem dobrze porownać i polać połowa glazury. Jak glazura stwardnieje namazać reszte kremu, porownać, połožyć drugi biszkopt. Gotowy kinder pingwin polać reszta glazury. SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Anetta-Horvacja |