Składniki:
- 50 dag makaronu spaghetti,
- 30 dag szynki (3-4 plastrów 0,5 cm),
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- śmietana (Rama cremfine do gotowania lub gęsta) - 2 szt.,
- oregano,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente. Szynkę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną, niewielką ilości tłuszczu (może być rama do smażenia lub masmix do smażenia), następnie pokroić bardzo drobno cebulę i dorzucić do szynki tak, żeby się tylko zeszkliła, a następnie posiekany czosnek. Wlewamy do szynki, cebuli i czosnku śmietanę (bez obaw nie waży się), oregano, solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz. Po chwili próbujemy smak sosu, jeżeli jest ok wrzucamy do sosu na patelni makaron i wszystko mieszamy. Mażna również mieszać w garnku. Na talerzu spaghetti posypujemy parmezanem.
Potrzebne przybory:
Nóż, garnek, patelnia, deska do krojenia.
Jak podawać?
Na głębokim talerzu posypane parmezanem.
Uwagi:
Bardzo ważne jest wymieszanie sosu z makaronem w jednym naczyniu (patelnia lub garnek) niż polewanie makaronu sosem.
Uważa się, że prawdziwe spaghetti a la carbonara jest z boczkiem, ale mi zdecydowanie bardziej smakuje z szynką.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | karola |