Składniki:
- 1 kg mąki,
- 2 kostki margaryny (najlepiej Kasi),
- 0,5 kg cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 4 żółtka,
- 1 jajo całe.
(To nie jest błąd - ciastka bez proszku do pieczenia.)
Jak przyrządzić?
Wszystko razem zagnieść - na początku w dużej misce, potem wyłożyć na blat lub stolnicę i dobrze zagnieść (metoda wielokrotnie sprawdzona). Ponieważ ciastka te mają jedną wadę - są zbyt smaczne i szybko znikają, dlatego radzę zrobić co najmniej podwójną porcję -najlepiej z każdego kilograma mąki w misce wstępnie oddzielnie, połączyć porcje dopiero na stolnicy. Można sobie rozdzielić pracę - po zagnieceniu włożyć do lodówki (zawinięte w folię może leżeć nawet 2 tygodnie). Uwaga: zagniatanie wymaga dużo siły fizycznej, dlatego niezbędny do tej pracy jest silny mężczyzna, czyli tzw. "kawał chłopa". Jak zagniecie ciasto, może iść oglądać telewizję - lepiej niech się już dalej w kuchni nie kręci.
Jak podawać?
Sama sie rozchodzi - jeśli pieczemy na jakąś okazję - musimy dobrze schować przed domownikamiCzekam na odpowiedź jak sie udało. W nagrodę mogę podać przepis - co zrobić z białek (4 szt. zostają z każdego kilograma). Życzę smacznego - najlepsze są na Boże Narodzenie.
Uwagi:
Tak przygotowane ciasto nadaje sie do wykrawania na stolnicy,jako podkłady tzw kruche pod inne ciasta (np. do sernika, jabłecznika itp - trzeba wcześniej spód upiec), ale najlepsze jest do ciastek kręconych przez maszynkę do mięsa (specjalne końcówki można kupić w sklepach z art. gospod. domowego). UWAGA! Maszynka elektryczna nie nadaje sie absolutnie - jest za szybka. Piec w piekarniku temp. 175-200 stopni C na złoty kolor (około 10-15 min.).
Najlepsze do pieczenia blachy emaliowane - ciastek nie podsypuje sie mąką, a takich blach nie trzeba natłuszczać.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Mirka |