Składniki:
- 2 duże jabłka,
- masło,
- cukier,
- śmietana,
- cynamon.
Jak przyrządzić?
Jabłka obieramy i kroimy na 8-10 części. Sposób w jaki je pokroicie zależy od Waszej fantazji.Roztapiamy dosłownie łyżeczke masła na patelni. Jabłka wrzucamy na patelnie i posypujemy trzema łyżkami cukru. Smażymy ciągle mieszając i przewracając ok. 5 minut do momentu aż jabłuszka się zrumienią (a dokładniej aż cukier się zkarmelizuje).Już na talerzu posypujemy cynamonem i polewamy śmietaną.
Potrzebne przybory:
Patelnia, nóż, coś do mieszania.
Jak podawać?
Potrawę podajemy na talerzyku deserowym,Mozna przyozdobić kilkoma listkami mięty.
Uwagi:
Zadziwi Was smak tej jakże prostej i taniej potrawy.Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Pawel |