Sk艂adniki:
- 4 duze papryki,
- 2 torebki ryzu,
- 1/2 kg mielonego miesa,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 25 dag zmielonego w臋dzonego boczku,
- 3 cebule usmazone na zloto,
- 1 kostka rosolowa,
- 1 lyzka wegety,
- lisc laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz mielony do smaku,
- koncentrat pomidorowy-sloiczek.
Jak przyrz膮dzi膰?
Papryki pozbawic nasion od gory odcinajac tylko zielony ogonek, umyc. Ugotowac ryz, wymieszac z miesem, boczkiem cebula, kukurydza i groszkiem doprawic do smaku pieprzem i wegeta. Napelnic papryki farszem; w 1 litrze wody rozpuscic kostke rosolowa i koncentrat pomidorowy. W naczyniu ustawic papryki pionowo - zalac zalewa i dodac lisc laurowy i ziele angielskie okolo 5 ziaren. Dusic lub piec w piekarniku okolo godziny koniecznie pod przykryciem.
Potrzebne przybory:
Ostry noz, ew. maszynka do mielenia, deska, patelnia, naczynie zaroodporne lub garnek-brytfanka, lyzka najlepiej drewniana, otwieracz do konserw.
Jak podawa膰?
Ja wykladam cala papryke na lisc salaty i ta czesc z farszem polewam sosem z garnka.
Uwagi:
Pamietajcie, ze wegeta rozpuszcza sie powoli, a jezeli kupujecie gotowe mieso mielone, to czesto jest troche posolone.
Papryki mozna stosowac dowolne wedle uznania, ale te z plaskim spodem lepiej stoja w naczyniu, a czerwone sa najslodsze.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Przybli偶ony koszt | 5 z艂 |
Autor | Aniutka |