Składniki:
- chleb,
- mrożona mieszanka warzywna (polecam "Warzywa na patelnię"),
- kilka pieczarek,
- czosnek,
- cebula,
- jajo,
- ser,
- pomidory,
- sól,
- pieprz,
- przyprawy prowansalskie,
- olej.
Jak przyrządzić?
Chleb - taki już 2-dniowy kroimy na kromki i okrajamy tak by pasował do naszej patelni, na innej pateni na oleju szklimy cebulkę pokrojoną w półkrążki, dodajemy 2 ząbki wyciśnietego przez praskę czosnku, dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko pitrasimy na dość sporym ogniu, następnie dodajemy mieszankę warzywną - (wszystkie skadniki powinny być jędrne), przypawiamy pieprzem, solą i przyprawami do swojego smaku.
Na patelni (najlepiej teflonowej) układamy chleb, i wykładamy na niego farsz,zalewamy rozbełtanym i pososlonym jajem (można dodać więcej), a na wierzchu układamy plastry pomidorów i posypujemy wszystko startym serem i możemy jeszcze posypać np. oregano.
Potrzebne przybory:
Patelnia z przykrywką (lepsza teflonowa).
Jak podawać?
Jak pizzę na dużym talerzu i ketchupem oczywiście.
Uwagi:
Potrawę zapiekamy na wolnym ogniu pod przykryciem. Jest to alternatywa pizzy, gdy nie chce nam sie bawić z robieniem ciasta. NAPRAWDĘ PYSZNE!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Domika |