Sk艂adniki:
- 50 ml burbonu,
- sok z polowy pomaranczy,
- 50 ml soja sos,
- lyzka brazowego cukru,
- lyzka posiekanego szczypiorku,
- lyzka soku z cytryny,
- posiekany zabek czosnku,
- 2 filety z lososia,
- jakikolwiek makaron (ja lubie tagiatelle).
Jak przyrz膮dzi膰?
Wymieszac 7 skladnikow, w tej marynacie zanurzamy filety, przykrywamy i wkladamy na poltorej godz do lodowki, odwracajac filety co jakis czas, zeby byly porzadnie przesiakniete sosem.Po tym czasie, wyciagamy filety i grilujemy w rozgzanym piekarniku okolo 10 min. w tym czsie gotujemy paste, przyrzadzamy sos z pozostalej marynaty: gotujemy ja z (opcjonalnie) mloda fasolka szparagowa na lekkim ogniu, w miedzyczasie robimy zasmazke z lyzki masla i maki, dodajemy do marynaty, mieszamy az stanie sie gesta, sol i pieprz.
Jak podawa膰?
Podajemy na duzym, glebokim talerzu: pasta, polewamy sosem, na wierzch losos.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | ashka |