Składniki:
1 kg śledzi matias (płaty),
1 kg cebuli,
1/2-3/4 l oleju.
Przyprawy:
paczka ziół prowansalskich,
łyżeczka cukru, sól, pieprz, maggi w płynie, Delikat do mięs Knorra do smaku,
odrobina octu do moczenia śledzi.
Jak przyrządzić?
Śledzie namoczyć w wodzie. Jeżeli po godzinie moczenia będą nadal zbyt słone, należy odlać wodę i zalać ponownie czystą, zimną wodą i dodać łyżkę octu. Moczyć od godziny do dwóch w zależności od zasolenia śledzi. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Do garnka wlać pół litra oleju, wsypać cebulę, gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przpaliła. Gotować do momentu odparowania soku z cebuli. Pod koniec gotowania dodać cukier i resztę przypraw (ewentualnie dolać oleju) i gotować nadal przez około 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Śledzie pokroić w kopytka i połączyć z ostudzoną cebulą.
Uwagi:
Najlepsze są następnego dnia.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Rybcia |