Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
10 dag masła,
4 łyżki miodu,
cukier waniliowy,
1/2 szklanki cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Masa I:
1/2 litra śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
cukier waniliowy,
2 op. śmietan-fix.
Masa II:
puszka mleka skondensowanego słodzonego,
20 dag orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno dwa placki. Piec ok. 10 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać śmietan-fix i wymieszać. Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 2-2,5 godziny. Cały czas należy dolewać wodę, tak aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami. Ciacho schłodzić i gotowe do jedzenia. Smacznego:)
Jak podawać?
Najlepiej z gorzką herbatą lub kawą.
Uwagi:
Ciasto najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej, bo jest to miodowiec, który od razu po upieczeniu jest twardy, a po kilku dniach robi się miękki i smaczniejszy. Przepis na ciasto jest też na innych stronach, więc proszę nie mówić, że je kopiowałam i podaję, że to mój przepis - nie mój, ale godny polecenia:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | duża blaszka |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | rimini |