Składniki:
ok. 50 dag mięsa mielonego,
35-40 dag żółtego sera,
pieczarki (ja zazwyczaj daję ok. 5-6 większych),
2 marchewki,
duża papryka,
2 cebule,
koncentrat pomidorowy,
makaron do lasagne.
Sos beszamelowy:
mąka,
mleko,
masło.
Oprócz tego przyprawy - ilość i rodzaj zależy od upodobań. Jeśli ktoś lubi czosnek, to najlepiej dodać normalny, a nie taki w proszku.
Jak przyrządzić?
Wlać do małego rondelka odrobinę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę (ja dodaję płaską łyżeczkę cukru), wymieszać i dusić do czasu, aż cebula się zeszkli (mieszać od czasu do czasu). W międzyczasie na patelni z odrobiną oleju zacząć smażyć mięso mielone. Dorzucać po kolei pieczarki (umyte i pokrojone), pokrojoną paprykę, startą marchewkę i oczywiście cebulę, gdy będzie już gotowa. To wszystko najlepiej jeśli dusi się pod przykryciem kilka minut. Pieczarki powinny puścić wodę, ale jeśli będzie jej za mało, można dodać odrobinę. W osobnym naczyniu przygotować sos pomidorowy, czyli koncentrat lekko rozcieńczony z wodą i z przyprawami. Ja dodaję oregano, bazylię, pieprz, sól oraz paprykę. Wlać to do mięsa z warzywami i w zależności od gęstości (powinno być dosyć gęste) trzymać na gazie kilka minut, żeby się "przegryzło", pod przykryciem (jeśli dobra gęstość) lub bez (jeśli zbyt rzadkie). Od czasu do czasu mieszać.Podczas gdy mięso z warzywami będzie "dochodziło", można przygotować sobie naczynie żaroodporne lub brytfankę, czyli wysmarować spód i brzegi masłem. Większość osób twierdzi, że makaronu nie trzeba gotować, jednak z doświadczenia wiem, że te płaty, które będą na spodzie i na wierzchu, dobrze jest obgotować lub chociażby zalać wrzątkiem na jakieś 4 minuty. No i oczywiście zetrzeć ser żółty na tarce.Teraz moim zdaniem najtrudniejsza część, czyli sos beszamelowy. Ja mniej więcej daję na łyżkę masła, łyżkę mąki, pół szklanki mleka i trochę soli. Jeśli wyjdzie mi za gęsty, dodaję maleka. W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, szybko mieszając, żeby nie porobiły się grudki, i bardzo powoli dolewam mleko - cały czas mieszjąc. I niestety beszamel trzeba mieszać praktycznie cały czas do zagotowania, bo ma tendencję do przywierania i grudek.Kiedy wszystko jest już gotowe, w naczyniu żaroodpornym (brytfance) należy po kolei układać makaron, beszamel, mięso, ser żółty (ilość warstw zależy od wielkości naczynia). Ostatnią warstwą powinien być makaron, beszamel i to posypać dużą ilością sera:)To wszystko włożyć do pieca i piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu dobrze jest odczekać ok. 5 minut, żeby lasagne ostygła - jest łatwiejsza do pokrojenia.
Uwagi:
Potrawę ciężko się robi w pojedynkę, a przynajmniej dosyć długo, więc jeśli macie kogoś chętnego do pomocy, chociażby do mieszania beszamelu, to na pewno pójdzie to dużo szybciej :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | anette |