Lasagne - pyszniutka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ok. 50 dag mięsa mielonego,
35-40 dag żółtego sera,
pieczarki (ja zazwyczaj daję ok. 5-6 większych),
2 marchewki,
duża papryka,
2 cebule,
koncentrat pomidorowy,
makaron do lasagne.
Sos beszamelowy:
mąka,
mleko,
masło.
Oprócz tego przyprawy - ilość i rodzaj zależy od upodobań. Jeśli ktoś lubi czosnek, to najlepiej dodać normalny, a nie taki w proszku.

Jak przyrządzić?

Wlać do małego rondelka odrobinę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę (ja dodaję płaską łyżeczkę cukru), wymieszać i dusić do czasu, aż cebula się zeszkli (mieszać od czasu do czasu). W międzyczasie na patelni z odrobiną oleju zacząć smażyć mięso mielone. Dorzucać po kolei pieczarki (umyte i pokrojone), pokrojoną paprykę, startą marchewkę i oczywiście cebulę, gdy będzie już gotowa. To wszystko najlepiej jeśli dusi się pod przykryciem kilka minut. Pieczarki powinny puścić wodę, ale jeśli będzie jej za mało, można dodać odrobinę. W osobnym naczyniu przygotować sos pomidorowy, czyli koncentrat lekko rozcieńczony z wodą i z przyprawami. Ja dodaję oregano, bazylię, pieprz, sól oraz paprykę. Wlać to do mięsa z warzywami i w zależności od gęstości (powinno być dosyć gęste) trzymać na gazie kilka minut, żeby się "przegryzło", pod przykryciem (jeśli dobra gęstość) lub bez (jeśli zbyt rzadkie). Od czasu do czasu mieszać.Podczas gdy mięso z warzywami będzie "dochodziło", można przygotować sobie naczynie żaroodporne lub brytfankę, czyli wysmarować spód i brzegi masłem. Większość osób twierdzi, że makaronu nie trzeba gotować, jednak z doświadczenia wiem, że te płaty, które będą na spodzie i na wierzchu, dobrze jest obgotować lub chociażby zalać wrzątkiem na jakieś 4 minuty. No i oczywiście zetrzeć ser żółty na tarce.Teraz moim zdaniem najtrudniejsza część, czyli sos beszamelowy. Ja mniej więcej daję na łyżkę masła, łyżkę mąki, pół szklanki mleka i trochę soli. Jeśli wyjdzie mi za gęsty, dodaję maleka. W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, szybko mieszając, żeby nie porobiły się grudki, i bardzo powoli dolewam mleko - cały czas mieszjąc. I niestety beszamel trzeba mieszać praktycznie cały czas do zagotowania, bo ma tendencję do przywierania i grudek.Kiedy wszystko jest już gotowe, w naczyniu żaroodpornym (brytfance) należy po kolei układać makaron, beszamel, mięso, ser żółty (ilość warstw zależy od wielkości naczynia). Ostatnią warstwą powinien być makaron, beszamel i to posypać dużą ilością sera:)To wszystko włożyć do pieca i piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu dobrze jest odczekać ok. 5 minut, żeby lasagne ostygła - jest łatwiejsza do pokrojenia.

Uwagi:

Potrawę ciężko się robi w pojedynkę, a przynajmniej dosyć długo, więc jeśli macie kogoś chętnego do pomocy, chociażby do mieszania beszamelu, to na pewno pójdzie to dużo szybciej :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje6-8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł
Autoranette

Lasagne - pyszniutka: Podobne przepisy

Lasagne - pyszniutka: wypróbuj również

Przepisy na lasagne

... się im oprzeć. Przygotowywana w piekarniku lasagne stwarza duże pole do popisu w kwestii doboru składników. Choć jej najpopularniejsze wersje to napoli i bolognese, warto na początku poznać receptę, jak przygotować lasagne z mięsa i tą dla ...

dawno temu

Lasagne z kurczakiem

... dań stanowią ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Jeśli czujesz, że potrzebujesz zmian, a nie masz pojęcia na czym mogą one polegać, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się nie tylko, jak powinny wyglądać tradycyjne lasagne, lecz również ...

dawno temu

Na dzisiaj - Lasagne

...  Lasagne! Któż z nas jej nie lubi? Ta prosta, włoska potrawa podbiła serca ludzi na całym świecie. Bo któż by się oparł wspaniałemu, jeszcze parującemu kawałkowi tej zapiekanki makaronowej na talerzu ... ? Chyba nikt. Najpopularniejsza jest ...

dawno temu

Zobacz niezwykle prosty przepis na smakowitą lasagne!

... Na pewno nie raz miałaś okazję próbować lasagne. Potrawę składającą się z warstw miękkiego makaronu, sosu mięsnego i beszamelowego. Kawałeczek tego dania dostarcza niezwykłych doznań smakowych i jest bardzo sycący. Czy wiedziałaś, że najlepiej ...

dawno temu

Jak zrobić lasagne?

... . Czego chcieć więcej? Zamiast jednak pędzić do najbliższej restauracji polecam Wam krótka lekcję nauki przyrządzania tego dania. Przygotuj: 250 dag makaronu lasagne opakowanie mięsa mielonego sos ... żaroodpornego ułóż po kolei warstwy lasagne ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... składzie pyszny ser parmezan, który topiąc się na nich pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku tworzy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do takich właśnie kulinarnych propozycji, które łączą wszystkie wymienione wyżej składniki należą ...

dawno temu

Ser żółty - wartości odżywcze

...   Jest zakazany w wielu dietach, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, jednak jego spożywania bardzo trudno sobie odmówić. Ser żółty stanowi jeden z podstawowych składników pizzy, lasagne ... Jest zakazany w wielu dietach, ze względu na dużą ...

dawno temu

Czy ser żółty jest zdrowy?

... Ten rodzaj sera, jadany pod postacią zapiekanek, lasagne, pizzy czy śniadaniowych tostów, może i nie jest najzdrowszy, jednak nie można odmówić mu kilku korzyści, jakie daje organizmowi. Choć ...

dawno temu

Włoskie sosy na bazie pomidorów

...   Kuchnia włoska jest chyba najpopularniejszą kuchnią (poza naszą rodzimą, oczywiście) w Polsce. Nie znam osoby, która nie zachwycałaby się pizzą, wspaniałymi makaronami, czy lasagne. Kuchnia ... Kuchnia włoska jest chyba najpopularniejszą ...

dawno temu

Rodzaje makaronu

... makaron w kształcie grubych, długich wstążek. Podaje się go z sosami. Pocięty na mniejsze kawałki można też wykorzystać do sałatek np. z kiełkami i warzywami. Lasagne – duże prostokątne płaty ... , wykorzystywane do dań zapiekanych. Kawałki ...

dawno temu

Makaronowe ABC – jak gotować i łączyć makaron z sosami?

... Włoskie knajpki są oblegane na starówce, a potrawy takie jak lasagne, tagliatelle bolognese czy carbonara zna prawie każdy Polak. Nic więc dziwnego, że w większości polskich kuchni znaleźć ... nazywane potocznie kokardkami lub motylkami. ...

dawno temu

Przełam zimową nudę sałatką z dodatkiem zbóż!

... Często zdarza nam się popadać w kulinarną rutynę – latem jemy sałatki, a zimą sycące potrawy, takie jak gulasz czy lasagne. Pokonaj nudę i w środku zimy zaskocz domowników lekkim i pysznym daniem ...

dawno temu

Pyszny, zdrowy obiad w 3 minuty? Teraz to możliwe!

... Co dziś na obiad? Chłodnik dla Ciebie, spaghetti bolognese dla męża i krem z pomidorów dla dziecka. Jeśli przy stole okaże się, że maluch nie ma ochoty na zupę, w lodówce masz jeszcze lasagne ... dań z makaronem w roli głównej (lasagne, ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ...

dawno temu

Dania z brokułami

... kilka ciekawszych potraw. Jakie rozwiązania kulinarne wykorzystujące brokuły sprawdzą się znakomicie na letnie napady głodu? Oto dwie propozycje, które warto podawać wraz z pożywną surówką.Sycąca lasagne ... , tak więc nie można sobie z nim ...

dawno temu

Potrawy ze szpinakiem

... zdrowia”. Dziś już wiemy, że wiele było w tym z prawdy, bo potrawy przyrządzone na bazie szpinaku dostarczają do naszego organizmu potężną moc składników odżywczych i witamin. Lasagne ze szpinakiem ... czy też starty ser parmezan lub mozzarella. ...

dawno temu

Gatunki sera

... powłoka. Np. ementaler, parmezan czy cheddar. Wykorzystujemy je np. do kanapek, lasagne czy mięs. Sery topione Uzyskuje się je topiąc sery żółte z masłem, mlekiem lub śmietanką. Zazwyczaj wzbogacane ...

dawno temu

Naturalnie Smaczne - weź udział w teście!

... Wśród propozycji Knorra znajdziemy produkty do przygotowania pysznych dań takich jak Spaghetti Bolognese, Zapiekanka makaronowa z szynką, Lasagne i Gulasz. Brzmi znajomo? Nic nie stoi na przeszkodzie ... , by wykorzystać te produkty do wykonania ...

dawno temu

Powiązane Tematy